EKONOMİ

ÖZKAN: ''DEFTER TUTMA HADLERİ YENİDEN BELİRLENMELİ''

ÖZKAN: ''DEFTER TUTMA HADLERİ YENİDEN BELİRLENMELİ''

2018 yılında aylık 15 bin 833 TL’nin üzerinde mal alıp 21 bin 667 TL’nin üzerinde mal satanların kanunen birinci sınıf tacir sayıldığını ve bunların 2019 yılından itibaren büyük şirketler gibi muhasebe defteri tutmak zorunda olduğunu belirten Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan, “Ayda 22 bin TL tutarında sigara satan bir bakkal büyük bir sanayi işletmesiyle aynı defterleri tutuyor. Oysa 22 bin TL’lik satışın tamamı yalnızca sigara olsa bile bunun kârı da yalnızca günlük 8, aylık 244 TL. Ayda yalnızca 244 TL kâr eden bir bakkal veya bayinin büyük bir sanayi işletmesi gibi defter tutmasını anlamak mümkün değil. Ayda 244 TL kazanan bir bakkal nasıl olur da büyük tüccar gibi ticari defter tutar?” diye konuştu.
“Bakkal esnafı cezalandırılıyor”
Sigara sattığı için bakkal esnafının adeta cezalandırıldığını ifade eden Özkan, “Zincir marketlerin mantar gibi çoğalmasıyla bakkalların yalnızca sigara satan büfelere dönüştüğünün altını çizmek isteriz. Eskiden ‘yalnızca ekmek ve sigara satar olduk’ diyorduk. Artık bunu bile söyleyemiyoruz. Ekmeği de halk ekmekler vasıtasıyla devlet kendisi üretip satıyor. Geriye bir tek sigara kaldı. Sigaranın da kâr oranı o kadar düşük ki, dostlar alışverişte görsün misali ciro büyük ama kâr çok düşük. Vergi kanunlarımız da diyor ki ayda 244 TL’nin üzerinde kazanırsan büyük tüccar gibi ticari defter tut. İşletme defteri tutmanın aylık ücreti 148 TL iken, bilanço usulüne göre defter tutmanın aylık bedeli 400 TL. Yani ayda 244 TL kazanan bakkal, 400 TL muhasebeci ücreti ödemek zorunda kalıyor. Bu hadler tıpkı basit usulde olduğu gibi yeniden belirlenmeli, bakkal esnafı sigara sattığı için adeta cezalandırılıyor.” dedi.

  • 2018-12-10 12:12:44 tarihinde eklendi.

SOSYAL AĞLARDA PAYLAŞ:


Yorumlar
BİR YORUM YAZ
Gönderiliyor.Lütfen Bekleyiniz...
Bartın’da ticaret kervanına bir yenisi daha eklendi…
Sevgililer Gününde Nikah Kıydılar....
Bartın Valiliği çocuklara  çakmak, çakmak gazı, bally, derby ve tiner gibi  insan sağlığına  zararlı uçucu maddelerin  satışının yasaklanması hakkında karar aldı.
Konuyu bir bilene soralım ve okurlarımızı bilgilendirelim dediğimiz noktada da karşımıza Bartın’da bu tedavileri uygulayan başarılı bir doktor olan Gülşah Aslan çıktı. Kendisine bu tedavi yöntemleri ile ilgili olarak akıllardaki neredeyse tüm soruları sor
TTK tarafından ilk kez 2013'te Amasra maden ocaklarında denenen ve başarılı sonuç alınmasıyla diğer müesseselerde de uygulanmaya başlanan mekanize kazı sistemiyle üretim yüzde 100 artı...
BARTIN’ın Amasra ilçesinde limanda denize devrilen otomobildeki 2 kişi balıkçılar tarafından kurtarıldı. 
4 Mart'ta Bartın'a geleceği açıklanan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın programı netleşti. AK Parti İl Teşkilatı tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 4 Mart Pazartesi Günü Cumhuriyet Meydanı'nda miting düzenleyeceği açıklandı.
Bartın'da bu gece hava sıcaklığı -3 derece olacak. Özellikle sürücülerin dikkatli olması gerekiyor.
Her seçim döneminde siyasetin odak noktası olan Kozcağız 2019 yılının Mart ayında yapılacak seçimlerde yine siyasi kulisler ve çevrelerin odak noktası durumunda.